OPTIMASI PROSES PEMBUATAN GULA CAIR BERBAHAN BAKU PATI JAGUNG MANIS MENGGUNAKAN METODE HIDROLISIS ENZIMATIS DAN EVAPORATOR BERTEKANAN

Authors

  • Muhamad Riko Politeknik Negeri Sriwijaya
  • Erwana Dewi Politeknik Negeri Sriwijaya

DOI:

https://doi.org/10.36526/jipang.v7i02.6091

Keywords:

alternative sweetener, enzymatic hydrolysis, liquid sugar, pressurized evaporator, sweet corn starch

Abstract

The demand for sugar in Indonesia continues to increase, both in the form of sucrose (cane sugar) and liquid sugar. However, domestic sugarcane production remains insufficient. This limitation encourages the search for alternative sweeteners that can be locally produced, one of which is liquid sugar derived from starch through enzymatic hydrolysis. This study utilized sweet corn starch hydrolyzed using α-amylase and glucoamylase enzymes, followed by concentration using a pressurized evaporator. The objective of this research is to determine the optimum conditions in the production process of liquid sugar from sweet corn starch. The hydrolysis process was carried out by varying the enzyme volume at 0.8 ml, 1.0 ml, and 1.2 ml. The hydrolysate was then concentrated using a pressurized evaporator at a temperature of 130 °C and a pressure of 1.2 bar, with evaporation times ranging from 20 to 95 minutes. Based on the research results, the optimum process conditions were obtained at an enzyme volume of 1.2 mL with an evaporation time of 80 minutes. Under these conditions, the resulting product had the highest sugar content of 55.98% with a pH of 4.84, total dissolved solids of 65%, air content of 40.76%, and ash content of 0.609%.

References

Ariandi. (2016). Pengenalan Enzim Amilase (alpha-Amylase) dan Reaksi Enzimatisnya Menghidrolisis Amilosa Pati Menjadi Glukosa. Jurnal Dinamika, 07(1), 74–82.

Aventi. (2015). Penelitian Pengukuran Kadar Air Buah. Seminar Nasional Cendekiawan, 12–27.

Az’zahrah, N. R., Dewi, E., & Yerizam, M. (2024). Pengolahan Pati Rumbia menjadi Serbuk Glukosa secara Hidrolisis Enzimatis dengan Variasi Perbandingan Pati dan Air, Suhu Evaporasi, dan Suhu Pengeringan. Jurnal Teknik Kimia USU, 13(1), 24–31. https://doi.org/10.32734/jtk.v13i1.13327

BPS [Badan Pusat Statistik]. (2024). Luas Panen dan Produksi Jagung Di Indonesia 2024. Badan Pusat Statistik Indonesia (https://www.bps.go.id/id/pressrelease/2025/02/03/2412/pada-2024--luas-panen-jagung-pipilan-mencapai-2-55-juta-hektare--produksi-jagung-pipilan-kering-dengan-kadar-air-14-persen-pada-2024-sebanyak-15-14-juta-ton-.html) [Diakses tanggal 19 Agustus 2025].

Hermaningsih, M., & Aditya, M. (2018). Pabrik Sirup Glukosa Dari Biji Jagung Dengan Proses Hidrolisis Enzim.

Kusuma, H. A., Lestari, N. A., & Christie, C. D. Y. (2022). Sifat Fisikokimia dan Komposisi Nutrisi Pada Gula Cair yang Diproses dengan Metode Vakum. Jurnal Teknotan, 16(2), 115. https://doi.org/10.24198/jt.vol16n2.8

Putra, A. D., Amri, I., & Irdoni. (2019). Sintesis Bioplastik Berbahan Dasar Pati Jagung dengan Penambahan Filler Selulosa Serat Daun Nanas (Ananas cosmosus). JOM FTEKNIK, 6(1), 1–8.

Rahmawati, A. Y., & Sutrisno, A. (2015). Enzymatic Hydrolysis of Purple Sweet Potato (Ipomea batatas L.) Flour into Functional Glucose Syrup: A Review. Jurnal Pangan Dan Agroindustri, 3(3), 1152–1159.

Ramadhani, P. C., Dewi, E., Hasan, A., Studi Teknologi Kimia Industri, P., & Negeri Sriwijaya, P. (2023). Pembuatan Gula Semut dari Nira Aren (Arenga pinnata) Menggunakan Alat Kristalisator. Jurnal Pendidikan Tambusai, 7(3), 21936–21941.

Rejeki, F. S., Puspitasari, D., Endang, D., & Wedowati, R. (2017). Keunggulan Kompetitif Gula Cair Kimpul. Journal of Research and Technology, 3(1).

Rizky, A. M., Bow, Y., Silviyati, I., Studi, P., Energi, T., Kimia, J. T., & Sriwijaya, P. N. (2023). Pengaruh Temperatur dan Waktu pada Evaporasi Nira Aren Menggunakan Falling Film Evaporator. Jurnal Pendidikan Tambusai, 7(3), 21082–21086.

Suarni, & Yasin, M. (2015). Jagung sebagai Sumber Pangan Fungsional. Iptek Tanaman Pangan , 6(1), 41–56.

Suhendrayatna, Syaubari, Al-Farisi, S., & Satria, M. (2023). Pembuatan Gula Cair dari Pati Ubi Jalar Putih dengan Menggunakan Hidrolisis Enzimatis. Jurnal Inovasi Ramah Lingkungan (JIRL), 4(2), 7–11.

Sukoyo, A., Argo, D., & Yulianingsih, R. (2014). Analisis Pengaruh Suhu Pengolahan dan Derajat Brix terhadap Karakteristik Fisikokimia dan Sensoris Gula Kelapa Cair dengan Metode Pengolahan Vakum. Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 2(2).

Suleman, R., Kandowangko, Y., & Abdul, A. (2019). Karakteristik Morfologi dan Analisis Proksimat Jagung (Zea mays, L.) Varietas Momala Gorontalo. Jambura Edu Biosfer Journal, 1(2), 72–81.

Surtinah, Susi, N., & Lestari, S. U. (2016). Komparasi Tampilan dan Hasil Lima Varietas Jagung (Zea mays saccharata, Sturt) di Kota Pekanbaru. Jurnal Ilmiah Pertanian, 13(1), 31–37.

Sutamihardja, R., Azizah, M., & Dwisepti Mafiana, B. (2017). Perbandingan Hidrolisis Enzimatis dan Asam Terhadap Pati Jagung Manis (Zea mays L.) Dalam Pembuatan Gula Cair. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa, 7(2), 58–67.

Sutamihardja, R., Srikandi, & Purnamasari Herdiani, D. (2015). Hidrolisis Asam Klorida Tepung Pati Singkong (Manihot esculenta Crantz) dalam Pembuatan Gula Cair. Jurnal Sains Natural Universitas Nusa Bangsa, 5(1), 83–91.

Syakdani, A., Purnamasari, I., & Necessary, E. (2019). Prototype of Vacuum Evaporator (The Effectiveness of Temperature and Evaporating Time ON The Evaporation Rate and Vacuum Pressure in Mengkudu (Morinda citrifolia L.) Fruits Syrup. Jurnal Kinetika, 10(02), 29–35. https://jurnal.polsri.ac.id/index.php/kimia/index

Wahyuningsih, S. (2019). Pengaruh Konsentrasi Enzim α-Amilase pada Hidrolisis Pati Labu Jepang (Kabocha). CHEESA: Chemical Engineering Research Articles, 2(1), 26–32. http://e-journal.unipma.ac.id/index.php/cheesa

Yunus, M., Arafah, muhammad, & Bovita, A. (2019). Pengaruh Berbagai Media Tanam Terhadap Pertumbuhan dan Produksi Beberapa Varietas Tanaman Jagung(Zea mayz L). Jurnal Agro Indragiri, 6–13.

Downloads

Published

2025-09-19

How to Cite

Riko, M., & Dewi, E. (2025). OPTIMASI PROSES PEMBUATAN GULA CAIR BERBAHAN BAKU PATI JAGUNG MANIS MENGGUNAKAN METODE HIDROLISIS ENZIMATIS DAN EVAPORATOR BERTEKANAN. JURNAL TEKNOLOGI PANGAN DAN ILMU PERTANIAN (JIPANG), 7(02), 29–37. https://doi.org/10.36526/jipang.v7i02.6091