PENGARUH CANGKANG TELUR DAN AIR LIMBAH TEMPE TERHADAP PERTUMBUHAN BIBIT KOPI ROBUSTA
Abstract
Indonesia's coffee production in 2020 was 762.38 thousand tons. Coffee productivity in Indonesia can continue to increase with an important breeding process for growing coffee starting from the coffee nursery process. Eggshells can be utilized for planting media because 94% of eggshell content is CaC03, which can stimulate root and stem hair development. Waste from tempeh production can be used as liquid organic fertilizer due to its abundant availability. Tempe waste contains nitrogen (N), phosphorus (P), potassium (K) and other nutrients that can increase plant productivity. The research was conducted with the aim to determine the effect of eggshell planting media and tempeh waste water on the growth of robusta coffee seedlings. The research was conducted in the nursery of seed technology laboratory of Jember State Polytechnic. The results showed that tempe waste water had a significant effect on the growth of robusta coffee seedlings, especially on the stem diameter parameter. In addition, there is an interaction between the composition of eggshell planting media and tempeh wastewater, namely in the parameters of stem diameter and plant dry weight.
References
Atridia, D. (2020). Efektivitas Penggunaan Variasi Konsetrasi PGPR (Plant Growth Promoting Rhizobacteria) Akar Kopi Terhadap Pertumbuhan Akar Bibit Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre ex A Froehner). Skripsi. Politeknik Negeri Jember
Badan Pusat Statistika. (2020). Statistik Kopi Indonesia 2020. Badan Pusat Statistika Indonesia
Budianto, R E. (2022). Pengaruh Lama Perendaman Air Kelapa Muda Terhadap Pertumbuhan Setek Belah Kopi Robusta (Coffea canepora L.) Klon BP 42. Laporan Akhir. Politeknik Negeri Jember.
Dewanti, I.J., Nurlaili. E.P., Kartikawati, D. (2022) Pengaruh Ketinggian Lokasi Penanaman Terhadap Sifat Kimia dan Sensori Citarasa Kopi Robusta (Coffea canepora L). Jurnal Argifoodtech, 2(2), 26-39.
Dhani, H., Wardati, W., & Rosmimi, R. (2014) Pengaruh Pupuk Vermikompos pada Tanah Inceptisol terhadap Pertumbuhan dan Hasil Sawi Hijau (Brassica juncea L). Skripsi. Universitas Riau.
Handayani, Y., Saraya, S. (2022). Pengolahan Limbah Usaha Tempe dan Rangka Pencegahan Pencemaran Lingkungan. Jurnal Ilmiah Ilmu Pendidikan, 5(5), 1467-1471
Hapiza, M. R., Sabrina, T., & Marbun, P. (2014). Pengaruh Pemberian Limbah Cair Industri Tempe dan Mikoriza Terhadap Ketersediaan Hara N dan P Serta Produksi Jagung (Zea Mays L.) Pada Tanah Inceptisol. Jurnal Agroekoteknologi Universitas Sumatera Utara, 2(3), 1098-1106.
Hasanah, R. (2022). Aplikasi Fermentasi Limbah Industri Tahu dan Tempe Sebagai Pupuk Organik Cair Terhadap Pertumbuhan Tanaman Kemangi (Ocimum bacillus). Skripsi. Universitas Islam Malang
Irawan, D. (2018). Pemanfaatan Tepung Cangkang Telur Ayam dan Pupuk Kandang Sapi Terhadap Pertumbuhan bibit Kakao (Theobroma cacao L.). Skripsi. Universitas Muhammadiyah Sumatera Utara
Irfan, M. (2023). Aplikasi Pupuk Organik Cair Limbah Cangkang Telur Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tomat (Lycopersicum Esculentum Mill.). Skripsi. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif kasim Riau
Khairuna. (2018). Kombinasi Catel Bukopin (Cangkang Telur, Bubur Kopi dan Kulit Pisang) sebagai Campuran Media Tanam pada Pertumbuhan Solanum Lycopersium. Penelitian Pembinaan. Universitas Islam Sumatra Utara.
Merianta., Suryati., Fahri, A. (2018). Pengaruh Waktu Fermentasi dan Volume Bio Aktivator EM4 (Effective Microorganisme) pada Pembuatan Pupuk Organik Cair (POC) dari Limbah Buah-Buahan. Jurnal Teknologi Kimia Unimal, 7(1), 13–29.
Nugroho, S. A., Taufika, R., & Novenda, I. L. (2021). Analisis Kandungan Klorofil Colocasia esculenta, Theobroma cacao, Carica papaya; Dieffenbachia sp; Codiaeum variegatum. Bioma: Jurnal Biologi dan Pembelajaran Biologi, 6(2), 131-143.
Nugroho, S. A., Bagiatus, S., Setyoko, U., Fatimah, T., Novenda, I. L., & Pujiastuti, P. (2022). Pengaruh ZPT Nabati Dan Media Tumbuh Terhadap Pekembangan Kopi Robusta. Jurnal Biosense, 5(2), 62-76.
Nugroho, S. A., Wulandari, U. F., Fatimah, T., & Novenda, I. L. (2023, September). Pengaruh Air Limbah Tempe terhadap Pertumbuhan Kakao (Theobroma cacao L). In Agropross: National Conference Proceedings of Agriculture (pp. 480-486).
Nugroho, S A, Setyoko, U., Safitiri, A. K. N., & Arthamurti, T. T. (2023). Pengaruh ZPT Alami dan Pupuk Kandang Sapi Terhadap Pertumbuhan Bibit Kopi Robusta (Cofea canephora L.). RADIKULA: Jurnal Ilmu Pertanian, 2(1), 17-24.
Prasetio, J., & Widyastuti, S. (2020). Pupuk Organik Cair dari Limbah Industri Tempe Pupuk Organik Cair Dari Limbah Industri Tempe. Jurnal Tenik UNIPA, 18(2), 22-32
Pramushinta, I. A. K, & Yulian, R. (2020) Pemberian POC (Pupuk Organik Cair) Air Limbah Tempe dan Limbah Buah Pepaya (Carica papaya L.) terhadap Pertumbuhan dan Produktivitas tanaman Pakcoy (Brassica rapa L.). Journal Pharmasci, 5(1), 29-30
Puspita, D. E., Utari, E. A. (2018). Pemberian Pupuk Oranik Cair Air Limbah Kedelai pada Media Tanama yang Berbeda Tehadap Pertumbuhan bibit Pepaya Alifornia. Jurnal Agriflora, 2(2), 46-53
Putri, F. L. N., & Nugroho, R. P. (2017). Analisa kandungan kalsium pada serbuk cangkang telur ayam hasil pengeringan dan kalsinasi. Skripsi. Akademi Farmasi Putera Indonesia Malang
Putri, N. P. U. R., Julyasih, K. S. M., & Dewi, N. P. S. R. (2019). Variasi Dosis Tepung Cangkang Telur Ayam Meningkatkan Jumlah Daun dan Berat Kering Tanaman Kangkung Darat (Ipomoea reptans Poir var. mahar). Jurnal Pendidikan Biologi Undiksha. 6(3), 123-133
Putri, Y. P., Dahlianah, I., Jumingin, J., Rahma, S. N., & Bianto, B. (2022). Variasi Pupuk Cair Limbah Tempe Terhadap Pertumbuhan Tanaman Sawi Caisim (Brassica juncea L.) Dengan Hidroponik Sistem Wick. Environmental Science Journal (esjo): Jurnal Ilmu Lingkungan, 1(1), 18-25.
Randriani, E., Dani., Supriadi, H., & Syafaruddin. (2016). Ekspresi Fenotipik Klon Kopi Robusta “Sidodadi” Pada Tiga Ketinggian Tempat. J. TIDP, 3(3), 151-158.
Rahmadina., Tambun, E P S. (2017). Pemanfaatan Limbah Cangkang Telur, Kulit Bawang dan Daun Kering Melalui Proses Sains dan Teknologi Sebagai Alternatif Penghasil Produk yang Ramah Lingkungan. Klorofil, 1(1), 48 – 55
Randriani, E., Dani. (2018). Pengenalan Varietas Unggul Kopi. Cetakan II. IAARD Press. Jakarta
Rosmalinda., Setiawan, B., & Lita, A. (2022). Aplikasi Tepung Cangkang Telur Ayam terhadap Pertumbuhan Benih Kopi Robusta (Coffea canephora L.) pada Media Gambut. JAP: Journal of Agro Plantation, 01(2), 46-52
Sajar, S. (2023). Pengaruh Variasi Dosis Pupuk Organik Cair Limbah Air tahu dan Kulit Ayam terhadap Pertumbuhan dan Hasil Kedelai (Glicine max L.). Agrium, 26(1), 57-67
Salamah, Z., Wahyuni, S. T., & Utami, L. B. (2009). Pemanfaatan Limbah Cair Industri Tempe untuk Meningkatkan Pertumbuhan Tanaman Kangkung Darat (Ipomoea reptans, Poir). In Prosiding Seminar Nasional Penelitian, Pendidikan Dan Penerapan MIPA (pp. 280-286).
Saputra, Y. (2018). Respon Pemberian Pupuk Kotoran Sapi dan POC Limbah Tempe Terhadap Pertumbuhan dan Hasil Tanaman Bawang Merah (Allium cepa L.). Skripsi. Universitas Muhammadiyah Sumatra Utara
Sari, R R., Marliah, Ainun., Hereri, A I. (2019). Pengaruh Komposisi Media Tanam Dan Dosis Npk Terhadap Pertumbuhan Bibit Kopi Robusta (Coffea chanephora L.). Jurnal Arirum, 16, 28-37
Setiawan, R. (2019). Pengaruh Serbuk Cangkang Telur Ayam Dan Pupuk NPK 16: 16: 16 Terhadap Pertumbuhan Dan Produksi Tanaman Tomat (Lycopersicum Esculentum Mill. Skripsi. Universitas Islam Riau.
Siswadi, E., Choiriyah, N., Pertami, R. R. D., Nugroho, S. A., Kusparwanti, T. R., & Sari, V. K. (2022). Pengaruh perbedaan varietas dan zat pengatur tumbuh terhadap pertumbuhan dan perkembangan bawang merah (Allium ascalonicum L.). Agromix, 13(2), 175-186.
Suhastyo, A. A., Raditya, F. T. (2021). Pengaruh Pemberian Pupuk Cair Daun Kelor dan Cangkang Telur Terhadap Pertumbuhan Sawi Samhong (Bassica juncea L). Jurnal Agrosains dan Teknologi, 6(1), 1-6
Supriadi, H., Ferry, Y., Ibrahim, M S D. (2018). Teknologi Budidaya Kopi. Jakarta. IAARD Press
Wardana, R R., Hakim, Tharmizi., Sulardi. (2023) Budidaya Tanaman Kopi Arabika. Bekasi. PT Dewangga Energi Internasional
Widodo, T W. (2015). Karakteristik Fisiologis Bibit Kopi Robusta (Coffea canephora) Klon BP 409 dan BO 936 pada Presentase Kapasitas Lapang yang Berbeda. Skripsi. Universitas
Zulkifli, Z. Mulyani, S., Saputra, R., & Pulungan, L. A. B. (2022). Hubungan Antra Panjang dan Lebar Daun Nanas Terhadap Kualotas Serat Daun Nanas Berdasarkan letak Daun dan Lama Perendaman Daun. Jurnal Agrotek Tropika, 10(2), 247-254
Yanda, R P. (2023). Kandungan Unsur Hara Makro pada Pupuk Organik Cair Campuran Air Limbah Tempe dengan Penambahan Dosis Daun Lamtoro yang Berdeda. Skripsi. Universitas Islam Negeri Sultan Syarif Kasim Riau
Copyright (c) 2024 JURNAL BIOSENSE
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.