KARAKTERISTIK DAN UJI HEDONIK SABUN BERBAHAN LIMBAH AMPAS KOPI
Abstract
Indonesia's coffee consumption is among the largest in the world, ranking 5th after Japan, which reaches 7.39 million. The growth of coffee shops corresponds with the increase in coffee waste, particularly coffee grounds, which are discarded, reaching up to 90% without being reused. Coffee grounds eventually become waste; thus, they are utilized as a material for soap making by recycling coffee grounds waste. The research aims to determine the hedonic test results or the preference level of soap made from coffee grounds waste. The hedonic test results will be calculated using a non-factorial Randomized Block Design (RBD) consisting of 4 treatments: P0 = control, P1 = 10 grams of coffee grounds, P2 = 25 grams of coffee grounds, and P3 = 50 grams of coffee grounds. The hedonic test results show that Hypothesis H1 is accepted for the most preferred color parameter, which is the P0 treatment with an average of 3.79b, the highest aroma average is the P2 treatment with 3.35b, the highest texture average is the P2 treatment with 4.29c, the highest foam quantity average is the P3 treatment with 3.99b, the highest moisture average is the P3 treatment with 3.93b, and the highest overall average is the P2 treatment with 3.99b because coffee grounds significantly affect the soap made from coffee grounds waste.
References
Ballesteros, L. F., Teixeira, J. A., & Mussatto, S. I. (2014). Chemical, Functional, And Structural Properties Of Spent Coffee Grounds And Coffee Silverskin. Food And Bioprocess Technology, 7(12), 3493-3503.
Juliantari, N.P.D., L.P. Wrasiati dan N.M. Wartini. (2018). Karakteristik Ekstrak Ampas Kopi Bubuk Robusta (Coffea canephora) Pada Perlakuan Konsentrasi Pelarut Etanol Dan Suhu Maserasi. Jurnal Rekayasa Manajemen Agroindustri, 6(3), 243-249.
Lau, E.Y., Mangiwa, S., Maryuni, A.E. (2021). Formulasi Dan Uji Mutu Sabun Padat Dengan Penambahan Ekstrak Etanol Biji Kopi Arabika (Coffea arabika L) Asal Wamena Kabupaten Jayawijaya. Avogadro Jurnal Kimia, 5(2), 45-47.
Limantara, J., Tedjokoesoemo, P. E. D., & Rizqy, M. T. (2019). Penggunaan Ampas Kopi Sebagai Material Alternatif pada Produk Interior. Jurnal Intra, 7(2), 846-849.
Murti, I. K. A. Y., Putra, I. P. S. A., Suputri, N. N. K. T., Wijayanti, N. P. D., & Yustiantara, P. S. (2017). Optimasi Konsentrasi Olive Oil Tehadap Stabilitas Fisik Sediaan Sabun Cair. Jurnal Farmasi Udayana, 6(2), 15-17.
Nugroho, S. A., Suharjono, Kusumaningtyas, R.N. (2021). Pemanfaatan limbah kulit kopi sebagai tepung roti untuk pemberdayaan ibu rumah tangga di Desa Kemuning Lor Kabupaten Jember. In Prosiding Seminar Nasional Terapan Riset Inovatif (SENTRINOV). 7(3), 39-49.
Nugroho, S. A., Bagiatus, S., Setyoko, U., Fatimah, T., Novenda, I. L., & Pujiastuti, P. (2022). Pengaruh Zpt Nabati Dan Media Tumbuh Terhadap Pekembangan Kopi Robusta. Jurnal Biosense, 5(2), 62-76.
Nugroho, S. A., Wulandari, U. F., Fatimah, T., & Novenda, I. L. (2023, September). Pengaruh Air Limbah Tempe terhadap Pertumbuhan Kakao (Theobroma cacao L). In Agropross: National Conference Proceedings of Agriculture (pp. 480-486).
Nugroho, S. A., Yahya, V. M., Setyoko, U., & Pratita, D. G. (2023, September). Produktivitas Serasah Daun Kopi Robusta (Coffea canephora Pierre) di Kebun Percobaan Politeknik Negeri Jember. In Agropross: National Conference Proceedings of Agriculture (pp. 467-471).
Oktavia, A. D., Desnita, R., & Anastasia, D. S. (2021). Potensi Penggunaan Minyak Zaitun (Olive Oil) Sebagai Pelembab. Jurnal Mahasiswa Farmasi Fakultas Kedokteran UNTAN, 5(1), 1-9.
Rahayu, W. E., Sa’diyah, S. H., & Romalasari, A. (2020). Pengaruh Waktu Aplikasi Dan Konsentrasi Penambahan Sari Buah Jambu Biji Merah (Psidium guajava L.) Terhadap Kefir Susu Kambing. Agromix, 11(1), 1-8.
Rashati, D., Nurmalasari, D. R., & Putri, V. A. (2022). Pengaruh Variasi Konsentrasi Naoh Terhadap Sifat Fisik Sabun Padat Ekstrak Ubi Jalar Ungu (Ipomoea batatas Lam). Jurnal Ilmiah Manuntung, 8(2), 311-316.
Sinabang, M. E., Daulay, H. B., Sidebang, B., & Silsia, D. (2021). Utilization Of Kernel Oil Losses (Palm Kernel Oil) As Row Material For Making Solid Bath Soap. Jurnal Agroindustri, 11(1), 32-42.
Suarsa, W. (2018). Pembuatan Sabun Lunak Dari Minyak Goreng Bekas Ditinjau Dari Kinetika Kimia. Karya Ilmiah. Denpasar Bali.
Sukeksi, L., Sidabutar, A. J., & Sitorus, C. (2017). Pembuatan Sabun Dengan Menggunakan Kulit Buah Kapuk (Ceiba petandra) Sebagai Sumber Alkali. Jurnal Teknik Kimia USU, 6(3), 8-13.
Suryono, C., Ningrum, L., & Dewi, T. R. (2018). Uji Kesukaan Dan Organoleptik Terhadap 5 Kemasan Dan Produk Kepulauan Seribu Secara Deskriptif. Jurnal Khatulistiwa Informatika, 5(2), 95-106.
Tiadeka, P., Nasyanka, A., & Zahiriyah, A. (2021). Modifikasi Kopi Arabika Menjadi Becoffee Scrub Untuk Perawatan Tubuh. Jurnal Sintesis: Penelitian Sains, Terapan dan Analisisnya, 2(1), 16-24.
Tricaesario, C., & Widayati, R. I. (2016). Efektivitas Krim Almond Oil 4% Terhadap Tingkat Kelembapan Kulit. Jurnal Kedokteran Diponegoro (Diponegoro Medical Journal), 5(4), 599-610.
Wardana, R., Salim, A., Nuraisyah, A., & Nugroho, S. A. (2022). Pemanfaatan Teknologi Centrifugal Force Sebagai Upaya Kemandirian Kelompok Ibu Rumah Tangga Dalam Memproduksi Minyak Kelapa Murni. NaCosVi: Polije Proceedings Series, 190-195.
Wardana, R., Salim, A., Nuraisyah, A., & Nugroho, S. A. (2023). Sosialisasi Pengaplikasi Centrifugal Force Dalam Memproduksi Minyak Kelapa Murni. Journal of Community Development, 3(3), 359-365.
Widyasanti, A., & Rohani, J. M. (2017). Pembuatan Sabun Padat Transparan Berbasis Minyak Zaitun Dengan Penambahan Ekstrak Teh Putih. Jurnal Penelitian Teh dan Kina, 20(1), 13-29.
Widyasanti, A., Winaya, A. T., Rosalinda, S. (2019). Making Liquid Soap Made From White Coconut Oil. Agrointek, 13(2), 132–142.
Yuliana, E. R., Sari, M. P., & Febriyanti, R. (2021). Formulasi Dan Uji Stabilitas Fisik Lulur Tradisional Dari Pemanfaatan Limbah Kulit Jeruk Nipis (Citrus aurantifolia) Dan Ampas Kopi (Coffea sp.) (Doctoral dissertation, Politeknik Harapan Bersama Tegal).
Copyright (c) 2024 JURNAL BIOSENSE
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.