Pemanfaatan Kulit Semangka Menjadi Manisan Guna Menjaga Ketahanan Pangan di Kecamatan Puger Kabupaten Jember

Authors

  • Ferdiansyah Putra Manggala Fakultas Hukum Universitas Jember
  • Karina Nine Amalia Universitas Jember
  • Tri Agustina Nugrahani Universitas Jember

DOI:

https://doi.org/10.36526/tekiba.v5i2.5095

Keywords:

Watermelon Peel, Candied Fruit, Food Security, Mojosari Village, Jember Regency

Abstract

This study explores the potentian of watermelon rind processing into sweets as an innovative solution in managing organic waste and improving economic welfare in Mojosari Village, Jember Regency. With a total population of 9.470 people, this village relies on the agricultural sector, where watermelon rind is a waste that is often overlooked. This study identifies the volume of waste, current management practices, and evaluates the environmental impacts and economic benefits of watermelon rind processing. Research methods include surveys, interviews, and observations, followed by watermelon rind processing into sweets. The results show that this processing not only reduces the environmental ipmpact of waste but also opens up new economic opportunities for farmers and farm laborers. Implementation of this model has the potential to improve food security by strengthening local food production systems and reducing dependence on foreign food ingirdients. Recommendations include wide-scale implementation an training for communities on processing techniques an tehir benefits.

References

Harian Suara. Bupati Jember di Puger, Dari Tilik Kegiatan UMKM Hingga Cek Progres Pengerjaan Jalan di Mojosari. Harian Suara 2022. Available online: https://www.hariansuara.com/tv/588/bupati-jember-di-puger-dari-tilik-giat-umkm-hingga-cek-progres-pengerjaan-jalan-di-mojosari

Wigati D, Dina Trianggaluh Fauziah, Shinta Mayasari, Dwi Koko Pratoko, Rahmadania Affelia Dianto, Wanda Tri Agustin. Edukasi Dan Pelatihan Pembuatan Makanan Sehat Berbahan Edamame Untuk Mencegah Stunting Di Kecamatan Bangsalsari, Kabupaten Jember. ..Bernas .Jurnal .Pengabdian .Masyarakat 2024;5:2674–80. https://doi.org/10.31949/Jb.V5i4.10665

Waode Fedi Marsia, Asmiran Ribay, Ayu Wandira, Indarsih Indarsih, Sri Wahyu Ningsih M.Saleh, Ode Anisa Jakariah. Edukasi Dan Pelatihan Pembuatan Mpasi Dalam Penanganan Dan Pencegahan Stunting Di Desa Manuru Wilayah Kerja Puskesmas Kumbewaha Kec. Siontapina. Jpikes 2023;3:43–9. https://doi.org/10.55606/Jpikes.V3i1.1383

Nomleni Ft, Rupidara Adn. Pelatihan Pembuatan Aneka Makanan Dari Daun Kelor Sebagai Usaha Pemberantasan Stunting N.D. J. Pengabdian Masyarakat. 2020;1;1-6. https://www.jurnallpmukaw.com/index.php/abdimades/article/view/13

Gentari Re, Marliana L, Dewi Sr. Pelatihan Pembuatan Dan Pemanfaatan Tepung Labu Menjadi Produk Makanan Sehat Dan Bernilai Ekonomi Di Masa Pandemik Covid 19 2022. J. KUAT: Keuangan Umum Dan Akuntansi Terapan, 2022;4;91–93. https://doi.org/10.31092/kuat.v4i2.1752

V. Nonot Yuliantoro, Juliana, Indriany Sartjie Tanakotta, Jennifer Aurelia Tanuwihardja, Rut Susanto. Pelatihan Pembuatan Dessert Bagi Masyarakat Desa Curug Wetan. Karunia 2023;2:25–35. https://doi.org/10.58192/Karunia.V2i1.531

Juni Asma Wati Sa, Firmansyah F, Layli M. Edukasi Meningkatkan Penjualan Produk Umkm Dengan Memanfaatkan Digital Marketing Melalui Sosial Media. Reswara J Pengabdi Kpd Masy 2023;4:665–70. https://doi.org/10.46576/Rjpkm.V4i1.2572

Amalia Kn, Manggala Fp, Irawan Sf, Margaretha A. Optimalisasi Strategi Marketing Umkm Desa Sukoreno Kecamatan Umbulsari Kabupaten Jember 2024. J TEKIBA: Teknologi dan Pengabdian Masyarakat 2024;4:7-3. https://doi.org/10.36526/tekiba.v4i2.4006

Azis T, Nurdin M, Natsir M, Muzakkar Mz. Sosialisasi Dan Pelatihan Pembuatan Camilan Kripik Kelapa Sebagai Upaya Peningkatan Pendapatan Ibu-Ibu Rumah Tangga. Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat 2022;4;9–14 https://doi.org/10.36709/amalilmiah.v4i1.23

Fahman Hadi Utomo, Lham Karin Rizkiawan, Dwi Kharisma Wati. Pelatihan Branding Dan Digital Marketing Pada Umkm Di Desa Dibal. Jpmi 2023;2:204–11. https://doi.org/10.55606/Jpmi.V2i2.2361

Missa H, Djalo A, Ndukang S, Seran L, Tampani R, Susar I. Pelatihan Pembuatan Tempe Kacang Merah Untuk Menarik Minat Berwirausaha Siswa Sma Kristen Pandhega Jaya. Tomaega 2022;5:239–49. https://doi.org/10.35914/Tomaega.V5i2.1055

Juniawan Fp, Mayasari Ms, Pradana Ha, Tommy L, Sylfania Dy. Pelatihan Digital Marketing Guna Meningkatkan Kompetensi Masyarakat Desa Kace Timur, Bangka. Jurpkm 2023;6:17. https://doi.org/10.30998/Jurnalpkm.V6i1.8649

Diyah Nw, Hendradi E, Purwono H, Paramita Dp. Pelatihan Pembuatan Minuman Kesehatan Olahan Susu Fermentasi Bagi Sivitas Akademika Sekolah Tinggi Ilmu Kesehatan Ibnu Sina Ajibarang 2024;8;86-96. https://doi.org/10.20956/pa.v8i1.24099

Kadeni K. Pelatihan Pembuatan Makanan Ringan Bagi Remaja. Jppnu 2022;4:11–6. https://doi.org/10.28926/Jppnu.V4i1.94

Hendrawati Ty, Gustia H, Nugrahani Ra, Hasyim Uh, Ismiyati I, Kadarisman M, Et Al. Pengabdian Masyarakat Pelatihan Pembuatan Produk Minuman Sehat Dan Masker Aloe Vera Di Komunitas Pengajian Nusa Loka Serpong Kota Tangerang Selatan. Jpmt 2023;5:65. https://doi.org/10.24853/Jpmt.5.2.65-70

Fatgehipon Ah, Iswanti Ac. Pelatihan Pembuatan Makanan Cemilan Untuk Pemberdayaan Eknomi Rumah Tangga Di Masa Pandemi Covid-19 Pada Ibu Ibu Majelis Taklim Di Perumahan Citra Indah Jonggol Bogor Jawa Barat N.D. Available online: https://journal.unj.ac.id/unj/index.php/snppm/article/view/25640/12200

Rahmawati Nd, Dzakiy Ma, P. As, Buchori A. Pengenalan Entrepreneurship Variasi Olahan Ikan Patin Di Grobogan. E-Dimas 2018;9:177. https://doi.org/10.26877/E-Dimas.V9i2.2313

Rivai A, Wahyuni A. Sosialisasi Dan Pelatihan Pembuatan Makanan Herbal Sebagai Upaya Pengembangan Sumber Daya Manusia Desa Brumbun. Dlppm 2021;2. https://doi.org/10.31315/Dlppm.V2i2.6212

Muljanto Silajadja, Pamela Magdalena, Trinandari Prasetyo Nugrahanti. Pemanfaatan Media Sosial (Digital Marketing) Untuk Pemasaran Produk Umkm. Cakrawala 2023;2:88–100. https://doi.org/10.30640/Cakrawala.V2i2.1001

Putri Aa, Nurhadi N. Penerapan Digital Marketing Sebagai Strategi Pemasaran Umkm. Jppmi 2023;2:43–9. https://doi.org/10.55542/Jppmi.V2i4.736

Samanto H, Efendi Tf, Agustini T. Pengabdian Masyarakat Sosialisasi Pentingnya Pemasaran Digital Dan Protokol Kesehatan Pada Pelaku Umkm Di Desa Trucuk Klaten 2023;05. Available online: https://jurnal.stie-aas.ac.id/index.php/JAIM/article/view/10219

Downloads

Published

2025-05-17