Sosialisasi SOP dan K3 Penggunaan Mesin Sealer Untuk Meningkatkan Keselamatan Kerja pada UMKM
Abstract
Cogreg Village in Parung District, Bogor Regency, has great potential in the micro, small and medium enterprise (MSME) sector, especially through the Kemuning Mandiri UKM which operates in the field of processed catfish and snacks. However, these SMEs face various challenges such as inadequate product packaging, limited marketing, and low awareness and knowledge about work safety (K3). These problems hinder competitiveness and business growth. This research aims to implement solutions in the form of socialization, training and application of sealer technology to improve product quality, work safety and production efficiency. Through the stages of socialization, training, technology application, mentoring, and program sustainability, the results achieved show a significant increase in technical knowledge and K3 practices, optimization of product packaging, and expansion of business networks. Before the intervention, products were packaged manually with low shelf life and limited marketing. After training, products have better, consistent and safer packaging quality, and there is an increase in partners' understanding of the importance of SOP and K3. This program not only increases product competitiveness but also contributes to strengthening the local economy. Thus, this research makes a real contribution in increasing the capacity and quality of Kemuning Mandiri UKM products in a sustainable manner
References
E. Lisyawati, “Pembedayaan UMKM Melalui Penguatan Legalitas Usaha di Desa Cogreg kecamatan Parung kabupaten Bogor,” Prax. J. Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 1, no. 1, pp. 46–52, 2022, doi: 10.47776/praxis.v1i1.573.
Mutiara Nugraheni, T. H. W. Handayani, A. Utama, and A. Marwanto, “Peningkatan Kualitas dan Kapasitas Produk Olahan Berbasis Perikanan Laut dengan Teknologi Tepat Guna,” Din. J. Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 5, no. 1, pp. 87–94, 2020, doi: 10.31849/dinamisia.v5i1.4743.
B. Susanto, A. Hadianto, F. N. Chariri, M. Rochman, M. M. Syaukani, and A. A. Daniswara, “Penggunaan Digital Marketing untuk Memperluas Pasar dan Meningkatkan Daya Saing UMKM,” Community Empower., vol. 6, no. 1, pp. 42–47, 2020, doi: 10.31603/ce.4244.
R. Rohmayanti, B. Y. Rahmatian, R. A. Syahrian, D. A. Pitaloka, S. Yasmin, and P. Febriyani, “Pengembangan Digital Marketing dan Manajemen Keuangan bagi UMKM untuk Meningkatkan Perekonomian Masyarakat,” J. Pengabdi. Pada Masy., vol. 8, no. 2, pp. 432–439, 2023, doi: 10.30653/jppm.v8i2.393.
S. Mudjijah and T. Anggraini, “Pendampingan Kewirausahaan bagi Usaha Mikro, Kecil dan Menengah di Kecamatan Ciledug Kota Tangerang,” J. Abdimas BSI J. Pengabdi. Kpd. Masy., vol. 4, no. 1, pp. 119–127, 2021, doi: 10.31294/jabdimas.v4i1.9596.
M. A. Fiddin and A. Hakim, “Penerapan K3 (keselamatan kesehatan kerja) untuk mengguakan alat plastic sealer pada UMKM pembuatan tempe di Desa Pangulah Utara,” Abdima J. Pengabdi. Mhs., vol. 2, no. 2, pp. 4670–4675, 2023.
A. Sopian, Parmo, Z. M. Putra, and M. S. Wijaya, “Meningkatkan Penjualan Produk Olahan Ikan Lele di Masa Pandemi Dengan Teknologi Pengemasan dan Penjualan Online di Desa Cogreg Parung Bogor,” J. Abdi Masy., vol. 3, no. 1, pp. 28–39, 2021.
S. N. Putra and H. Sukorini, “1 2 , 3,” vol. 18, no. 1, pp. 76–87, 2024.
C. indah Asmarawati, “Pembinaan Masyarakat Tentang Komersialisasi Dan Sterilisasi Industri Pada Pengolahan Abon Ikan Tongkol,” J. Pengabdi. Masy. Indones., vol. 1, no. 1, pp. 31–35, 2021, doi: 10.52436/1.jpmi.6.
I. Wahdaniah and A. Sari, “Pembeli adalah Raja: Strategi Komunikasi Pemasaran Konvensional Warung Spesial Sambal Menghadapi Persaingan Pasar Modern,” J. Servite, vol. 2, no. 1, p. 37, 2021, doi: 10.37535/102002120204.
Nelfiyanti, B. Setiawan, and A. Setiawan, “Analisis Faktor Keterlambatan Pengiriman Produk Ke Konsumen Dengan Menggunakan Metode Fmea Pt.Mrp,” no. April, pp. 1–9, 2024.
F. A. Makkiyah and N. Nasrulloh, “Tingkatkan Kesadaran Stroke, UPN Veteran Jakarta Lakukan Penyuluhan dan Lokakarya Pembuatan Biskuit dari Jamur Merang,” Ikra-Ith Abdimas, vol. 7, no. 3, pp. 248–254, 2023, doi: 10.37817/ikra-ithabdimas.v7i3.3050.
A. Mauludin, “Dharmakarya: Jurnal Aplikasi Ipteks untuk Masyarakat ISSN 1410 - 5675,” J. Apl. Ipteks untuk Masy., vol. 5, no. 1, pp. 34–37, 2016, [Online]. Available: journdharmakarya/article/viewFile/11437/5233al.unpad.ac.id/.
D. Ekawaty, N. Kohar, Syaharuddin, and Kasmin, “Pelatihan Kesehatan dan Keselamatan Kerja Penjamah Makanan Pada UMKM Teluk Pucung,” J. Community Serv. Tour., vol. 4, no. 2, pp. 78–91, 2023, doi: 10.34013/mp.v4i2.1381.
Hilmy Baroroh, F. Haer, M. Yusfiani, S. V. Azhari, W. Anggraini, and M. Marini, “Optimalisasi Media Sosial Dan Website Sebagai Media Promosi Desa Wisata Loyok,” J. Pengabdi. Masy. Bumi Raflesia, vol. 5, no. 1, pp. 771–776, 2022, doi: 10.36085/jpmbr.v5i1.3257.
A. Chandra and M. S. Ramadhan, “Aplikasi Berbasis Augmented Reality (Ar) Untuk Jenis Kemasan Produk Umkm,” JUTSI J. Teknol. dan Sist. Inf. , vol. 3, no. 3, pp. 225–230, 2023.
R. A. Pebriani, L. Syafitri, and T. Yustini, “Optimasi media sosial dan desain kemasan produk sebagai pendorong pertumbuhan usaha di Desa Kemang,” SELAPARANG J. Pengabdi. Masy. Berkemajuan, vol. 8, no. 2, pp. 1128–1135, 2024.
S. A. Rohman, N. Nawassyarif, and A. Salam, “Penerapan Teknologi Pengering Kopi Hybrid Tenaga Matahari Dan Biomassa Dengan Sistem Kendali Cerdas Pada Kelompok Tani Muda Mandiri Di Dusun Punik, Desa Batudulang, Kecamatan Batulanteh, Kabupaten Sumbawa,” J. War. Desa, vol. 4, no. 1, pp. 13–20, 2022, doi: 10.29303/jwd.v4i1.176.
E. Murtiasri, E. Suwarto, and S. Politeknik Negeri Semarang, “Universitas Muhammadiyah Semarang Seminar Nasional Publikasi Hasil-Hasil Penelitian dan Pengabdian Masyarakat Penerapan Teknologi Pengolahan Keripik Sayuran Sebagai Upaya Peningkatan Nilai Tambah dan Daya Saing UKM di Kabupaten Magelang,” Pros. Semin. Nas. Unimus, vol. 5, no. 2, pp. 87–95, 2013, [Online]. Available: http://prosiding.unimus.ac.id.
B. Antoro, N. Sahputra, M. M. Amalia, and T. Jaffisa, “Edukasi Dan Implementasi Artificial Intelligence ( AI ): Dampak Dan Manfaat Bagi Masyarakat Desa Sei Mencirim,” vol. 4, no. 3, pp. 696–707, 2024.
P. Publikasi, H. Pengabdian, and M. Volume, “1 , 2 1-2,” no. 3, 2024.
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.