PEMANFAATAN TEPUNG AZOLLA PADA PAKAN UNTUK MENINGKATKAN PERTUMBUHAN BENIH NILA GIFT (Oreochromis sp.)
Abstract
The purpose of this study was to determine the effect of azolla flour to growth of GIFT tilapia (Oreochromis sp.). Sources of animal protein that can be used people's nutrition like fish. Many people create business by cultivating fish such as GIFT tilapia. Fish farming business is strongly influenced by the availability of adequate feed in quantity and quality to support optimal results. However, cultivators face problems with production costs, especially feed which is quite high, so they must look for alternatives to reduce production costs, one of which is by adding sources of raw materials in the form of using Azolla. The research method used experimental using a completely randomized design with 4 treatments and 4 replications. The treatments tested were P0 (without azolla flour (control)); P1 (25% azolla flour); P2 (Azolla flour 50%); P3 (75% azole flour). The research variables observed were absolute growth, specific growth, survival, and feed conversion. The results showed that the treatment was significantly different in absolute growth, located in the P3 treatment having the lowest weight of 4.05 g. For other variables, the differences are not significant. Specific growth ranged from 1.64–1.81% day, survival ranged from 80–90%, and feed conversion ranged from 1.63 - 1.75%.
References
Aldillah, R. (2015). Proyeksi Produksi dan Konsumsi Kedelai Indonesia. Pusat Analisis Sosial Ekonomi Dan Kebijakan Pertanian, Kementrian Pertanian Republik Indonesia ABSTRAK, 8.(1), 8 (1) : 9-239–23.
Aprilia, K., & Siswarini. (2016). Pemanfaatan tepung Azola sp pada pakan ikan nila gift (Oreochromis sp.). Samakia: Jurnal Ilmu Perikanan, 7(1), 1–4.
Buleleng, K. (2018). Ini Dia Nutrisi Penting untuk Ikan yang Perlu Diperhatikn Dinas Ketahanan Pangan dan Perikanan. Webset Resmi Dinas Ketahanan Pangan dan Perikanan Kabupaten Buleleng.
Effendie. (1997). Biologi Perikanan. Yayasan Pustaka Nusantara, Yogyakarta.
Febriany, F. (2011). Skripsi Pemanfaatan Tepung Azola (Azolla pinnata) Sebagai Bahan Pakan Alternatif Pada Pertumbuhan Benih Ikan Nila Gift (Oreochromis sp.) Bahan Pakan Alternatif Pada Pertumbuhan Benih Ikan Nila GIFT (Oreochromis sp .) (pp. 1–63).
Gusrianto, R. H., & Syandri, H. (2020). Level protein pakan buatan berbeda dengan sumber protein dengan tepung daun apu- apu terhadap benih ikan guramih sago (Osphronemus goramy Lac.). 1–2.
Gusrina. (2008). Budidaya Ikan jilid 2. In Penebar Swadaya. Jakarta (Vol. 98). Penebar Swadaya. Jakarta Menengah Departemen Pendidikan Nasional.
Ilhamdi, I., & Harahap, K. S. (2020). Pengaruh pengunaan tepung azolla yang difermentasi terhadap pertumbuhan ikan nila (Oreochromis niloticus) didesa rikit bur, kecamatan bukit tusam. Aurelia Journal, 2(1),47. https://doi.org/10.15578/aj.v2i1.9488
Iskandar, R., & Elrifadah. (2015). Pertumbuhan dan Efisiensi Pakan Ikan Nila (Oreochromis nilotikus) yang Diberi Pakan Buatan Berbasis Kiambang. Jurnal Ziraa"ah, 40(1), 18–24.
KKP. (2021). Pembudidaya Rasakan Manfaat Yang Berlipat Dari Budidaya Nila Sistem Bioflok. 5–9.
S. Fatkhummubin, R. Jumadi, S. L. (2019). uji pengaruh tepung azolla (Anabaena azollae) dengan takaran yang berbeda pada pakan terhadap pertumbuhan dan kelangsungan hidup ikan nila Sangkuriang (Oreochromis niloticus).
Unisah, S., & Akbari, T. (2020). pengolahan limbah cair tahu dengan etodefitoremediasi tanaman azolla pada industri tahu B kota serang. 3(2), 73–86.
Yudasmara, gede ari. (2014). Biologi Perikanan. plantaxin Yogyakarta.
Zulkhasyni, Z., & Andriyeni, A. 2018. Pemanfaatan Dosis Azolla Terhadap Pertumbuhan Ikan Lele Sangkuriang (Clarias gariepinus). Jurnal Agroqua: Media Informasi 16(1), 42–49. http://journals.unihaz.ac.id/index.php/agro qua/article/view/357.