PENGGUNAAN PRIMER GEN CYTOCHROME OXIDASE 1 DALAM REAKSI POLYMERASE CHAI REACTION (PCR) UNTUK IDENTIFIKASI KANDUNGAN BABI PADA MAKANAN

  • Elfira Rosa Pane UIN Raden Fatah
  • Ms
  • Intan Mardini Program Studi Kimia Fakultas Sains dan Teknologi Universitas Islam Negeri Raden Fatah Palembang Jl.Prof.K.H.Zainal Abidin Fikri KM.3,5 Palembang Sumatera Selatan,30126 Indonesia
Keywords: PCR, Desain Primer, Sus scrofa

Abstract

Muslims make up the majority of the population in Indonesia so halal food safety is of paramount importance. From a religious and health perspective, adulteration and contamination of Sus scrofa meat is considered a violation of halal norms. Sus scrofa is often used to adulterate beef to take advantage of the physical resemblance and price difference. The need to identify Sus scrofa meat contamination in food products was highlighted in this study. After a successful isolation process, the Polymerase Chain Reaction (PCR) method was used to validate the presence of porcine DNA. PCR utilizes primers specifically made to replicate specific DNA sequences associated with pigs. PCR testing provides precise results for pig DNA, ensuring the accuracy of detection of pork contamination in foodstuffs.  This research contributes to efforts to maintain halal food safety in Indonesia by emphasizing the important role of PCR in the detection process of Sus scrofa meat.

 

References

References

A. Ni’Mah, Y. Kartikasari, A. D. Pratama, L. R.Kartikasari, B. S. Hertanto, and M. Cahyadi, “Detection of pork contamination in fresh and cooked beef using genetic marker mitochondrial- DNA cytochrome b by duplex-PCR,” J. Indones. Trop. Anim. Agric., vol. 41, no. 1, pp. 7–12, Mar. 016, doi: 10.14710/jitaa.41.1.7-12.
A Setiawan, W., Handayani, K., & M Kanedi, M. K. (2021). “Pelatihan Analisis Dna Secara Sederhana Untuk Praktikum Biologi Bagi Guru Ipa Sma Di Bandar Lampung”. Jurusan Biologi Fakultas Matematika dan Ilmu Pengetahuan Alam Universitas Lampung.
Dual Genomic DNA Isolation Kit (Tissue) . GeneDirex, Int. November 2023. https://www.genedirex.com/product/dual-genomic-dna-isolation-kit-tissue/.
Faatih, M. (2009). “Isolasi dan digesti DNA kromosom”. Jurusan Pendidikan Biologi FKIP Universitas Muhammadiyah Surakarta.
Fitriya, R. T., Ibrahim, M., & Lisdiana, L. (2015). Keefektifan metode isolasi DNA kit dan CTAB/NaCl yang dimodifikasi pada Staphylococcus aureus dan Shigella dysentriae. LenteraBio, 4(1), 87-92.
Hariyadi, S., Narulita, E., & Rais, M. A. (2018, October). “Perbandingan Metode Lisis Jaringan Hewan dalam Proses Isolasi DNA Genom pada Organ Liver Tikus Putih (Rattus novergicus)”. In Proceeding Biology Education Conference (Vol. 15, No. 1, pp. 689-692).
Koentjoro, M. P., Wilujeng, H. S., Dilla, A., & Prasetyo, E. N. (2021). Modifikasi Metode Isolasi Dna Cetyl Trimethylammonium Bromide (Ctab) Untuk Sampel Epitel Pipi Manusia. Journal of Indonesian Medical Laboratory and Science (JoIMedLabS), 2(2), 115-127.
Mulyani, Y., Purwanto, A., & Nurruhwati, I. (2011). Perbandingan beberapa metode isolasi DNA untuk deteksi dini koi herpes virus (KHV) pada ikan mas (Cyprinus carpio L.). Jurnal Akuatika, 2(1).
Murtiyaningsih, H. (2017). “Isolasi DNA genom dan identifikasi kekerabatan genetik nanas menggunakan RAPD (Random Amplified Polimorfic DNA)”. Agritrop: Jurnal Ilmu-Ilmu Pertanian (Journal of Agricultural Science), 15(1).
R. Mariyani, Sismindari, “Validasi Metode Real- Time Polymerase Chain Reaction Untuk Deteksi DNA Babi (Sus scrofa) Dan Celeng (Sus barbatus) Pada Sosis Sapi,” J. Ilm. Indones., vol.6, no. 8, pp. 3296–3940, 2021.
R. L. Puspitasari, D. Elfidasari, and A. T.Perdana, “Deteksi Kandungan Babi pada Makanan Berbahan Dasar Daging di Kampus Universitas Al Azhar Indonesia,” J. Al-AZHAR Indones. SERI SAINS DAN Teknol., vol. 5, no. 2,p. 66, 2019, doi: 10.36722/sst.v5i2.352.
Riupassa, P. A. (2009). “Perancangan Primer Oligonukleotida untuk Polimerisasi in Vitro Gen Sukrosa Sintase”. Majalah Ilmiah Biologi BIOSFERA: A Scientific Journal, 26(3), 131-137.
Sasmito, D. E. K., Kurniawan, R., & Muhimmah, I. (2014). “Karakteristik primer pada Polymerase Chain Reaction (PCR) untuk sekuensing DNA: mini review”. In Seminar Nasional Informatika Medis (SNIMed) (pp. 93-102).
Salsabila, N., Fadilah, F., Pramana, R. C., KA, S. M., Romzalis, A. A., Ramadhani, D. N., ... & Arianti, O. F. (2021). “Penentuan Sekuens Terbaik untuk Gen COI pada Crocodylus rhombifer Menggunakan SoftWare Perlprimer dan Primer Blast Sebagai Bentuk Praktikum Saat Pandemi Covid-19”. Indonesian Journal of Science Learning (IJSL), 2(1), 15-21.
Tang YQ, Weng N. Salting-out assisted liquid-liquid extraction for bioanalysis. Bioanalysis. 2013 Jun;5(12):1583-98. doi: 10.4155/bio.13.117. PMID: 23795935
Triani, N. (2020). Isolasi DNA tanaman jeruk dengan menggunakan metode CTAB (cetyl trimethyl ammonium bromide). G-Tech: Jurnal Teknologi Terapan, 3(2), 221-226.
Yulianti, E. (2006). “Pengembangan teknik isolasi DNA tumbuhan menggunakan detergen komersial”. In Seminar Nasional MIPA (Penelitian, Pendidikan, dan Penerapan MIPA serta Peranannya dalam Peningkatan Keprofesionalan Pendidik dan Tenaga Kependidikan) pada tanggal (Vol. 1, pp. 71-85).
. Y. Yobelanno Sitompul and S. Artanto, “Desain Primer Berdasarkan Gen Mt-12s Rrna untuk Mendeteksi Cemaran Daging Babi pada Produk Olahan Asal Daging Sapi dengan Metode Multipleks-Pcr Designed Primers Based on Mt-12s rRNA Gene to Detect the Adulteration of Pork in Beef Product Using Multiplex-PCR Method,” ACTA Vet. Indones., vol. 8, no. 2, pp.24–30, 2020, Online. Available: http://www.journal.ipb.ac.id/indeks.php/actavetindones.
Published
2024-09-30
How to Cite
PaneE. R., LegasariL., & MardiniI. (2024). PENGGUNAAN PRIMER GEN CYTOCHROME OXIDASE 1 DALAM REAKSI POLYMERASE CHAI REACTION (PCR) UNTUK IDENTIFIKASI KANDUNGAN BABI PADA MAKANAN . Jurnal Crystal : Publikasi Penelitian Kimia Dan Terapannya, 6(2), 95-102. https://doi.org/10.36526/jc.v6i2.3532